Proteiinijauheet jakavat mielipiteitä. Monien mielestä puhutaan pesunkestävästä kemiasta, toisille se taas on välttämättömän apulainen, kun halutaan lisää voimaa. Mutta miten oikeasti on, voiko ilman proteiinijauheitakin saada lisää lihasta?

Tämänpäiväinen artikkeli pohjautuu erääseen ulkomaiseen tutkimukseen, jossa tutkittiin, onko juuri proteiinijauhe se taikasauva, joka antaa tulokset, vai ajaako tavallinen ruoka samaa asiaa.

Oli aika, jolloin proteiinilisät rinnastettiin ennen kaikkea kehonrakentajiin, mutta nykyään niitä markkinoidaan kaikille.

Kokeen tausta

Kokeilu alkoi sillä oletuksella, että proteiinijauhe auttaa meitä kasvattamaan lihaksia ja saamaan vahvemmiksi. Logiikkahan on aivan oikea. Lihakset muodostuvat valkuaisaineista eli proteiineista, minkä takia lisäproteiinin pitäisi tarkoittaa suurempia lihaksia. Glasgowin yliopistossa tehtiin koe, jossa tutkittiin, kasvattaako proteiinilisä lihaksia nopeammin kuin tavallinen ruokavalio.

Kokeessa keskityttiin heraproteiiniin (heraproteiinia saadaan juuston valmistamisen sivutuotteena, joten mistään "kemiasta" ei saa tässä yhteydessä puhua), joka sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja on yksi kaikkein suosituimpia proteiinilisiä niin punttihirmujen kuin varttuneemman ikäluokan keskuudessa, jotka haluavat proteiinilisän käytöllä vähentää ikääntymisen myötä tapahtuvaa lihasmassan katoa.

24 vapaaehtoista

Kokeen jaoksi etsittiin 24 vapaaehtoista (ikähaitari 20-67 vuotta), jotka pantiin seuraamaan kahdeksan viikon lihaskunto-ohjelmaa. Puolet saivat treenin jälkeen proteiinijuomaa, puolet plasebojuomaa. Tässä tapauksessa plasebo eli lumelääke tarkoittaa sitä, että puolelle koekaniineista pantiin juomaan proteiinijauheen sijaan heidän tietämättään jotain aivan muuta.

Kokeeseen osallistujat treenasivat kolme kertaa viikossa. Harjoituksiin kuului kahdeksan suhteellisen tavallista kuntosalilla tehtävää liikettä.

Joka treenin jälkeen toinen ryhmä sai heraproteiinijuomaa, toinen ryhmä taas juomaa, joka sisälsi paljon hiilihydraatteja.

Tulokset

Ennen ja jälkeen kahdeksanviikkoista koetta mitattiin mm. osallistujien maksimaalista voimantuottoa ja kehon rasvatonta massaa. Kahdeksan viikon jälkeen tulokset olivat mielenkiintoiset:

  • Voimantuotto nousi keskimäärin 33%
  • Kehon rasvaton massa nousi keskimäärin yhden prosentin verran

Samassa kahden ryhmän välillä ei ollut periaatteessa minkäänlaista oleellista eroa.

Mitä se tarkoittaa?

Tässä nimenomaisessa tutkimuksessa ei tullut ilmi, että heraproteiinin juomisella olisi ollut jokin erityinen vaikutus. Samaan aikaan kaikki tutkimukseen osallistuneet saivat keskimäärin 70 g proteiinia päivässä (ruoasta), mikä tarkoitti sitä, että heillä oli elimistössä tarpeeksi valkuaisaineita niin lihaskasvun kuin myös palautumisen tarpeiksi.

Tästä tutkimuksesta voikin tehdä sen johtopäätöksen, että elimistölle ei ole loppujen lopuksi väliä, saako se päivittäisen proteiiniannoksensa ravintolisistä vai tavallisesta proteiinia sisältävästä ruoasta.

Samassa lihaskasvulle on tärkeää tehdä joka viikko vähintään kaksi lihastreeniä.

Proteiinijauhe voi silti olla monessa reseptissä todella kätevä apulainen juuri proteiinin määrän lisäämiseksi. Esimerkiksi proteiiniletut, jotka on valmistettu munasta, banaanista ja proteiinijauheesta. Proteiinijauhe sopii loistavasti korvaamaan "vanhan koulukunnan" vehnäjauhoista ja sokerista tehdyt lätyt.

Fiksuja ruokailuhetkiä!

Heikki Mägi
Fitlap.fi päävalmentaja