Työskentelet öisin
Työskenteletkö yöllä? Älä jätä tässä tapauksessa väliin yöateriaa.

Yötyö on nykyään yleistä - ensimmäisenä mieleen tuleva ajatus on lääkärit, poliisit, palomiehet, huoltoasematyöntekijät ja esimerkiksi tuotannossa kaksivuorotyössä työskentelevät ihmiset.

Uskallan väittää, että näiden ihmisten määrä meidän ympärillämme on varsin huomattava.

Öisin töissä käyvien ihmisten kirjeitä lukiessa piirtyy eräs hyvin selkeä käsitys. Monille on jäänyt/annettu sellainen vaikutelma, että yötyö pilaa kaiken – se mitä yöllä pannaan suuhun, on äänennopeudella näkyvissä vyötäröllä.

Aivan, yötyö voi todellakin sekoittaa kehosi normaalin rytmin, mutta viisaasti ja tietoisesti toimien kaikki itselle asetetut tavoitteet on kuitenkin mahdollista saavuttaa. Olen toisinaan joissakin artikkeleissa käyttänyt ilmaisua ”ikä ei ole mikään selitys”. Tällä kertaa sopii ilmaisu ”yötyö ei ole mikään selitys”.

Yötyö voi aiheuttaa terveysongelmia

Mainitsin edellä, että yötyö voi todellakin aiheuttaa kehollesi sekaannusta. Ja sekaannuksessa oleva keho ilmenee aina jonakin epämiellyttävänä ongelmana. Kehohan ei osaa puhua.

Yötyön osalta on todettu:

  • ruokahalun muutoksia;
  • täydellinen lepo on hankalaa;
  • kehon painon nousua;
  • ummetusta, ripulia, ilmavaivoja ja närästystä.

Näitä kaikkia ongelmia on kuitenkin mahdollista välttää tai ainakin lievittää terveellisellä ja viisaalla ravitsemuksella.

Yleiseen vointiimme vaikuttaa varmasti syömisen ohella myös unen määrä ja laatu, fyysinen aktiivisuus ja paljon muuta, mutta tänään puhun ennen kaikkea siitä, miten  ”yövuorossa” pitää syödä.

6 neuvoa miten syödä yöllä

1. Yöllä sinun pitää syödä

Ensinnäkin on erittäin tärkeää syödä yöllä. Yöllä syöty ruoka (jos aikaisempi ruokamääräsi on ollut normien mukainen) ei muutu kehon rasvaksi missään olosuhteissa. Keho sopeutuu hyvin erilaisiin elämänrytmeihin, eikä myöhäinen tunti muuta sille mitään.

Muista tämä: Kun vuorokauden ruokamääräsi on oikea, syömisen kellonajalla ei ole mitään merkitystä. 

2. Jaa ateriat pienempiin annoksiin

Tavallisesti suosittelemme syömään 4 ateriaa päivässä. Toisaalta se sopii elämänrytmiin mukavasti, toisaalta se myös suosii painon pudottamista. Samaan aikaan yöllä työskentelevien henkilöiden hereilläoloaika tahtoo olla pitempi kuin muilla. Varsinkin perheellisillä – sillä suositeltavaahan on viettää aikaa yhdessä perheen kanssa.

Tällaisessa tapauksessa on täysin hyväksyttävää, että jokin suunnitelluista aterioista jaetaan vielä kahtia. Syödään esimerkiksi 3 isompaa ateriaa ja kaksi välipalaa (jotka muodostavat yhteensä yhden ison tavanomaisen aterian).

Muista tämä: Jos hereilläoloaikasi on pitkä, aterioiden puolittaminen sopii hyvin.

3. Syömisen kellonaika ei ole tärkeä

Syömisen osalta kellonaikaa on erittäin paljon yliarvioitu. Keholle ei ole oleellista, tuleeko ruoka kymmenen minuuttia ennemmin vai myöhemmin. Siksi keholle ei ole ongelma myöskään ruoan sulattelu yöaikaan.

Ja kuten edeltävästä tarinastani voit jo ennakoivasti päätellä – yösyöminen ei tee sinusta lihavaa. Syö silloin, kun on nälkä. Kun vuorokautinen ruokamäärä on tiedossasi, sinun ei tarvitse murehtia enempää.

Muista tämä: Älä elä omaa elämääsi hankalaksi – jaa ateriat yksinkertaisesti päivän ajalle samankokoisiin annoksiin.

4. Voit syödä aivan tavallista ruokaa

Yöateria ei saa poiketa millään tavalla päiväaterioista. Ja mikä parasta, hiilihydraatteja ei tarvitse välttää. Yleisesti uskotaan, että iltahiilihydraatit ovat haitallisia painolle. Valitettavasti tämä on myytti.

Kun hiilihydraatteja on ruoassa kohtuullisesti ja ne on tavallista huolellisemmin valittu, ne sopivat ihanteellisesti terveelliseen ruokavalioon, myös yöllä.

Valitse siksi yölläkin tavallinen ruoka, joka sisältää proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja. Yli 300 sopivaa resepti-ideaa saat tästä. Poikkeuksetta jokainen tämän luettelon resepti sopii ruokapöydällesi myös yöllä.

Muista tämä: Yöaterian ei pidä olla erilainen kuin muut ateriat.

5. Suunnittele ateriasi

Aterioiden suunnittelu on äärettömän tärkeää. Pohdi kotona omaa työyötäsi ja pakkaa laukkuusi jotain suuhunpantavaa. Jos lähdet yöllä töihin ottamatta ruokaa mukaan, luot ihanteelliset olosuhteet sammuttaa nälkäsi jollain epäterveellisellä.

Ja ruokahalun synnyllä on usein suunnittelemattomuuden seuraus. Kun sinulla on kotoa mukaan otettua ruokaa, mieleesi ei lainkaan tule, ja ei ole tarvettakaan, tarttua ensimmäiseen vastaan tulevaan syötävään. Edes pullakranssi ja muut herkut työpaikan ruokapöydällä eivät enää tunnu niin houkuttelevilta.

Muista tämä: Suunnittele ja ota ateriat mukaasi.

6. Juo vettä ja rajoita kahvin juomista

Kahvin juominen kohtuullisina määrinä ei ole sinulle suoranaisesti vahingollista. Kehollesi ei kuitenkaan tee hyvää se, että käytät suuria määriä kahvia pysyäksesi hereillä. Kuppi tai kaksi yön aikana on sopivaa, mutta sitä suurempi määrä voi alkaa jonain hetkenä aiheuttaa vaivoja. Esimerkiksi närästystä.

Kahvi myös vie kehostasi pois nestettä. Muista siksi nauttia yöllä myös vettä. Paras tapa ehkäistä janoa on juoda jokaisen kahvikupillisen jälkeen lasillinen vettä.

Muista tämä: Kahvia voi juoda, mutta kohtuudella. Juo aina kahvikuppia kohti lasillinen vettä.