kaksi miestä juoksee yhdessö auringon paistaessa matalalla heidän takanaan

Joukkuelajien harrastajilla on ympärillään joukko ihmisiä, jotka jakavat suurin piirtein samat tavoitteet ja joiden kanssa harjoitellaan sekä tehdään usein muitakin asioita yhdessä. Yksilölajin harrastaja puolestaan saattaa olla tilanteessa, jossa häneltä puuttuu kokonaan vastaavanlainen tukea tarjoava yhteisö. Tähän vaikuttavat monet seikat, kuten lajin suosio, organisoitumisen aste, asuinpaikka ja se, sisältyykö harrastukseen kilpailutoimintaa. Joka tapauksessa, treenaaminen voi olla varsin yksinäistä puuhaa.

Moni kuntoilija liikkuu vain omaksi ilokseen. Joku tavoittelee parempaa terveyttä ja toinen sitä kuuluisaa rantakuntoa. Lihaskuntoharjoittelu ja juoksu ovat tyypillisiä treenimuotoja, joilla näihin tavoitteisiin pyritään. Niitä on helppo harrastaa omatoimisesti – ainakin periaatteessa. Etenkin monet vähemmän aktiiviset tai kokeneet liikkujat ovat sitä mieltä, että kuntoiluharrastuksen aloittaminen ja siihen sitoutuminen on vaikeaa ilman vertaistukea tai valmennusta.

Jos pidät yksilölajeista, mutta kaipaat myös seuraa, etsi itsellesi harjoituskumppani, jonka kanssa voit punnertaa ja puida treenijuttuja. Kaverin kanssa treenaamiseen liittyy monia hyötyjä, joita käsittelemme tarkemmin tässä artikkelissa. Vaikka treenikaverista voi olla paljon apua ja iloa, mieti tarkkaan, kenelle ryhdyt ehdottamaan treenitreffejä – kohta ymmärrät paremmin, miksi.

Treenipartneri potkii liikkeelle

kaksi miestä juoksee ylämäkeen kivikkoisella metsätiellä

Kaksi miestä juoksee ylämäkeen kivikkoisella metsätiellä. ‘Tänään väsyttää liikaa’, ‘Tässähän on vielä koko ilta aikaa’, ‘On niin mälsä ilma, ettei ulkoilu oikein houkuttele’. Tutun kuuloisia ajatuksia? Arjen olosuhteet ovat monesti sellaisia, että ajatuskin kuntoilusta tuntuu työläältä. Ja jos kukaan ei odota sinun ilmestyvän kuntosalille tai lenkkipolulle, on entistä vaikeampi patistaa itseään liikkumaan. Treenikaveri voi olla kullanarvoinen apu hetkinä, jolloin kuntoilulle ei ole todellisia esteitä, mutta liikkeelle lähtöön vaaditaan vähän vetoapua tai molemminpuolista tsemppaamista.

Kokematon kuntoilija voi kaivata tsemppaavaa treenikaveria nimenomaan tukemaan säännölliseen liikkumiseen totuttelua. Pitkän treenitaustan omaaville treenikaverin tuki taas voi merkitä laadukkaampaa ja tehokkaampaa harjoittelua. Esimerkiksi moni vannoutunut kuntosalitreenaaja kokee samanhenkisen kaverin tai kaveriporukan tuen erittäin tärkeäksi. Salilla harjoituspartneri voi toimia varmistajana, jolloin tankoon voi lyödä rautaa enemmän kuin mitä yksin treenatessa uskaltaisi. Kaverin kannustus auttaa myös rutistamaan sarjoissa ne viimeiset ja kaikkein raskaimmat toistot. Pitkään yhdessä treenanneet huomaavat myös paremmin toistensa tekniikkavirheet tai muut ongelmakohdat, joista voi huomauttaa hyvässä hengessä tai antaa vähän kuittia.

Kysy neuvoja konkarilta ja kilpaile samalla tasolla harrastavan kaverisi kanssa.

”Treenaa aina itseäsi parempien kanssa" on hyvä neuvo kilpailuhenkiselle ja kehittymään pyrkivälle harjoittelijalle. Konkareilta voit saada arvokasta palautetta ja vinkkejä, kunhan itsekuntosi kestää katsella suorituksia, joihin kykenet vasta unissasi. Myös samantasoisen treenikaverin kanssa harjoittelu voi olla todella tehokasta, jos se synnyttää kehittymistä ruokkivan kilpailuasetelman. Treenikaverin kanssa kilvoitteluun kannattaa suhtautua sen verran rennosti, ettei fokus häiriinny vertailusta, vaan harjoittelun keskiössä säilyy oma suoritus ja sen parantaminen.

Pelisäännöt pelastavat pulasta

koripalloa pitelevä mies katsoo rannekelloaan koripallokentällä

Koripalloa pitelevä mies katsoo rannekelloaan koripallokentällä. Yhdessä harjoittelua koskevista pelisäännöistä on parempi puhua etukäteen, vaikka se voisikin tuntua vähän kiusalliselta tai turhalta pilkun viilaamiselta kavereiden kesken. Pidemmän päälle kummankin osapuolen on kuitenkin helpompi sitoutua säännölliseen harjoitteluun, kun molemmat tietävät, millaisia odotuksia siihen kohdistuu: huhkitaanko harjoituksissa hikeä säästämättä vai keskitytäänkö postailemaan edustavia otoksia sosiaaliseen mediaan.

Jos yhdessä kuntoilu vaatii esimerkiksi harrastevuoron varaamista ja maksua ennakkoon, ei kukaan varmasti halua maksaa tyhjästä, kun kaveri peruu toistuvasti tulonsa viime hetkillä. Ja vaikkei ohareista koituisikaan rahallisia menetyksiä, ei ole mukava huomata, että kaverisi on aina valmis perumaan yhteistreenit jonkin muun asian takia. Kannattaa siis vähintään varmistaa, että yhteisharjoitukset ovat molemmille tärkeä osa viikkorytmiä, eivätkä aina siirreltävissä tai korvattavissa muulla tekemisellä.

Epäluotettavasta tuttavasta ei ole iloa treenikaverina, mutta kuntoilun kannalta ongelmia voi aiheuttaa myös hyvin toimiva ihmissuhde. Hyvän ystävän kanssa harjoitellessa houkutus seurusteluun ja jutusteluun voi olla niin suuri, että itse treeni jää sivuseikaksi. Se ei ole aina pahasta, mutta jos harjoittelun on tarkoitus olla tavoitteellista ja kehittävää, kannattaa keskittyä täysillä siihen ja sisällyttää treenitreffeihin vaikka erillinen kahvitteluhetki kuulumisten vaihtoa varten. Jos sosiaalinen kanssakäyminen on etusijalla, on parempi valita sellainen laji, jossa seurustelu onnistuu liikkuessa. Kannattaa siis käydä esimerkiksi yhdessä reippaalla kävelylenkillä metsässä sen sijaan, että tunti kuntosalilla kuluu rupatteluun vierekkäisissä laitteissa istuskellen.

"Salikemia" ei aina vaadi läheistä ystävyyttä, vaan yhteistä kiinnostuksen kohdetta.

Toimiva ystävyyssuhde ei välttämättä tarkoita, että salikemianne kohtaavat täydellisesti. Treenatessa sekä fyysiset että psyykkiset voimavarat joutuvat koetukselle, mikä voi tuoda esiin uusia ja yllättäviä puolia ihmisistä ja heidän käyttäytymisestään. Erilaisten tapojen, tavoitteiden ja temperamenttien vuoksi on joskus viisaampaa etsiä treenikaveria lähipiirin ulkopuolelta, jotta ystävyyssuhdetta ei koetella tarpeettomasti.

Erittäin toimiva treenikaveruus voi syntyä sellaisen henkilön kanssa, joka jakaa saman intohimon lajiin, vaikka ette muuten pitäisikään yhteyttä. Pidä siis silmät ja korvat auki: täydellinen treenikumppani voi olla se työkuvioissa tapaamasi triathlonisti tai se leveäselkäinen henkilö, jonka harjoittelua olet sivusilmällä seurannut salilla. Kun huomaat potentiaalisen harjoituskumppanin, ole rohkea, mene juttelemaan ja tutustu paremmin.

Kaveri vai valmentaja?

mies avustaa penkillä istuvaa naista tekemään käsipainopystypunnerruksia kuntosalilla

Tässä tekstissä ‘treenikaveri’-käsitteellä ei viitata personal traineriin tai valmentajaan, vaikka nämä roolit voivat joskus sekoittua. Moni kokenut treenaaja on valmis auttamaan ja neuvomaan ystäväänsä tai tuttavaansa, joka on aloittamassa esimerkiksi saliharrastusta. Harvalla on kuitenkaan aikaa tai kiinnostusta ryhtyä ohjaamaan tai valmentamaan toista jatkuvasti ilman korvausta.

Paljon ohjausta tarvitseva kuntoilija saattaa aluksi hyötyä eniten henkilökohtaisen valmentajan eli personal trainerin avusta. Heille maksetaan paitsi uusien asioiden opettamisesta myös henkisestä tuesta ja kärsivällisyydestä, jota ystävä ei välttämättä pysty tarjoamaan. Kuten eräs painonnostovalmentaja toteaa blogissaan:

”PT-palveluita ostetaan ennen kaikkea oman motivaation vahvistamiseen, eli vieressä on joku, joka positiivisesti ja innostuneesti kannustaa, vaikka itseä ei huvittaisi treenata lainkaan."

Hän myös huomauttaa, että personal trainerille voi purkaa liikuntahetkeen liittyviä tuntemuksia ja valituksia – asioita, joita ystävät eivät välttämättä jaksa kuunnella loputtomiin. Kaveruuden tulisi perustua muuhunkin kuin toisen osapuolen jatkuvaan tukemiseen.

Parhaimmillaan treenikaverisuhde on tasapainoinen ja molempia hyödyttävä. Yhdessä harjoittelu voi olla hauskempaa, säännöllisempää, vaihtelevampaa, laadukkaampaa ja intensiivisempää. Jos olet löytänyt itsellesi hyvän harjoittelukumppanin, muista kertoa siitä hänelle – vaikka seuraavan treenin jälkeen.

 

Lähteet: yle.fi, punttipossut.com
Kuvat: pixabay.com