Tiesitkö, että lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen?
Tiesitkö, että lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen?

Lasten ja nuorten ruoka- ja liikuntatottumukset ovat kuuma keskustelunaihe. Melkein joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen, käy ilmi THL:n tilastoista.

Perheen taloudellisen tilanteen ja terveyden välillä löydettiin selvä yhteys.

Varakkaammissa perheissä syödään aamiaista, liikutaan enemmän ja ruokapöydältä löytyy vihanneksia ja hedelmiä. Väitettä tukee myös THL:n tilastot lasten ylipainosta alueittain: vähävaraisilla alueilla ei välttämättä ole varaa ostaa terveellistä ruokaa.

Mielenkiintoisena huomiona pidän myös sitä, että pojilla ylipainoisuus on selvästi yleisempää kuin tytöillä. Tämä johtuu siitä, että pojat syövät yleisesti enemmän roskaruokaa.

Tämä on erittäin surullista.

Lihavuuden vähentämisen eteen on tehty töitä, mutta olen vakuuttunut, etteivät tämänhetkiset toimenpiteet ole tarpeeksi. Nyt tarvitaan entistä suurempaa panostusta ja laajamittaista yhteistyötä. 

Ruokapyramidi seinällä ei riitä

Ruokapyramidi on nykyisin yksi olennaisimmista tiedonlähteistä, jonka tarkoitus on antaa perheille osviittaa, miltä terveellisen ruokavalion tulisi näyttää.

Sanon suoraan - se ei riitä. 

Yksikään tavallinen ihminen ei pysty tekemään ruokapyramidin pohjalta kaikkia olennaisia ja tarvittavia johtopäätöksiä. Se ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi käytännöllinen tapa. Vain ravitsemusterapeutit osaisivat luoda ruokavalionsa vain pyramidin pohjalta. 

Terveellinen ruokavalio ei tarkoita syömistä “paremmuusjärjestyksen” pohjalta. Se on vaan yksi pieni osa ratkaisua. Tärkeää on huomioida myös ruokien annoskokoja ja ruoka-aineiden suhdetta toisiinsa. Lopuksi tämä kaikki on saatava syötävään muotoon ja lapsen lautaselle. Ei mikään helppo nakki. 

Liikaa sokeria, makeisia ja suolaisia naposteltavia.

Vuoden 2014 väestön ravitsemustutkimuksen mukaan lapset kuluttavat sokeria, makeisia ja suolaisia naposteltavia yli suositellun annoksen kaikissa ikäluokissa. 14–17-vuotiailla pojilla suositeltu annoskoko ylittyy nelinkertaisesti.  

Tulevaisuudessa tulee toimia nokkelammin ja tarjota perheille käytännöllisiä ratkaisuja.

 Olen vakuuttunut, että kun lapselle tarjotaan terveellistä ja monipuolista ruokaa, josta lapsi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, makean- ja roskaruoanhimo laskee automaattisesti. Vanhempien on oltava kekseliäitä, miten muuttaa lapsien lempiruoat terveellisiksi, maistuviksi kotiruoiksi.

Esimerkki: Jos lapsen lempiruoka on pasta, tarjoamme hänelle pastaa niin, että hän saa kaikki tarvittavat ravintoaineet: rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit tasapainossa. Kuten esimerkiksi Fitlapin resepti makaronit kinkulla ja juustolla.

Kaikista ruoista on mahdollista keksiä terveellinen vaihtoehto.

“Terveellinen ruokavalio on kallista”

Kenenkään lompakkoon emme halua katsoa. Uskon kuitenkin, että myös terveellinen ruokavalio voi olla fiksusti suunniteltuna halpaa. Voisin jopa väittää, että kauppareissun suunnitteleminen etukäteen auttaa säästämään rahaa.

  1. Valmisruoat ovat yleisesti kalliimpaa, kuin itsetehty ruoka.
  2. Etukäteen suunniteltuna heräteostokset jäävät helpommin kauppaan.

Ajanpuutos

Rahanpuutoksen lisäksi tutkimuksissa on nostettu esille vanhempien ajanpuutos, jonka takia valmisruoat ja pikaruokaravintolat ovat helppoja oljenkorsia. Tykkään tunnetun Amerikkalaisen professorin opetuksesta: “Voit syödä (melkein) kaikkea, kunhan valmistat sen itse.”

Haastan kaikkia vanhempia yrittämään ruoanlaittoa itse. En tarkoita, että keittiössä tulisi asua aamusta iltaan kokkailemassa monimutkaisia ruokia. On olemassa satoja ruokia, jotka valmistuvat helposti ja nopeasti. Suosittelen myös tekemään isomman annoksen ruokaa kerralla. Saman ruoan syöminen monena päivänä on täysin OK!

Löydämme varmasti päivästämme parikymmentä minuuttia ruoanlaittoa varten - lastemme tulevaisuus riippuu meidän tavoistamme!

Lähteet: thl.fi