Tee syömisestä lentokoneessa terveellisempää ja nautinnollisempaa.
Tee syömisestä lentokoneessa terveellisempää ja nautinnollisempaa.

Satutko tuntemaan jonkun, jonka kulinaariset intohimot kiihottaisivat lentokoneruokaa? Niin. Se ei usein ole kovin maukasta (palaamme tähän artikkelin lopussa). Varsinkin pidemmillä lennoilla kannattaa ottaa mukaan omat eväät joko täydentämään tai korvaamaan lentokoneessa tarjottavia aterioita. Näin lentokoneessa syömisestä tulee terveellisempää ja miellyttävämpää.
Tätä artikkelia varten olemme koonneet luettelon ravitsevista ja käytännöllisistä matkavälipaloista, joita voi tietysti nauttia muillakin kulkuvälineillä kuin lentokoneella. Käydään kuitenkin ensin läpi lentomatkoihin valmistautuminen syömisen suhteen, jos haluat minimoida vatsavaivojen ja muiden matkustamista estävän oireen riskin.

Varmista vatsan tasapaino

Miellyttävän lento- ja matkakokemuksen takaamiseksi ruokailuun kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen matkapäivää. Suoliston toimintaa tasapainottavien maitohappobakteerien käyttö kannattaa aloittaa kotimaassa muutama päivä ennen lähtöä. Turistiripulin välttämiseksi käyttöä tulee jatkaa perillä kohteessa, ja bakteerikannan tasapainottamista voi jatkaa myös matkan jälkeen.
Vatsavaivoja voi ehkäistä myös ravinnon avulla. Ennen matkaa voi syödä esimerkiksi hapatettua ruisleipää ja probioottisia bakteereja sisältäviä hapatettuja maitotuotteita.

Lentoa edeltävänä päivänä kannattaa syödä tuttua ja turvallista ruokaa. Vältä siis kaikkia ruoka-aineita, joiden tiedät tai epäilet aiheuttavan sinulle jonkinlaisia vatsavaivoja. Suosi kuitupitoisia ja helposti sulavia ruokia. Esimerkiksi runsaasti punaista lihaa tai raakoja kasviksia sisältävät ateriat eivät välttämättä sula hyvin suolistossa.
Vaikka lento lähtisi aikaisin, kannattaa kotona tai viimeistään matkalla kentälle syödä jotakin. Eikä tietenkään mitä tahansa, vaan ravitsevaa ja täyttävää ruokaa, joka takaa kylläisen ja mahdollisimman miellyttävän olon. Vältä ruokia, jotka saavat verensokerin heilahtelemaan rajusti.

Koska lentokoneen hytissä kiertävä ilma on varsin kuivaa varsinkin pidemmillä lennoilla, on riittävästä nesteytyksestä huolehdittava. Vettä tulee tällöin juoda runsaasti jo ennen koneeseen nousua ja juomista tulee jatkaa säännöllisesti koko lennon ajan (Finnairin lentolääkärin suositus on juoda vettä vähintään desilitra tunnissa tavallista enemmän).
Sinun ei pitäisi välttää juomista vain siksi, ettei sinun tarvitse mennä vessaan. Loppujen lopuksi pieni kävely on hyvä lennon aikana. Pitkillä lennoilla tulee kävelyn lisäksi venytellä, venytellä ja venyttää raajoja istuimella.

Välipaloja matkalle

Tuoreet kasvikset

Joitakin erikoisaterioita lukuun ottamatta lentokoneruoka ei juuri sisällä tuoreita kasviksia. Niinpä eväskasvikset ovat mukava lisä aterian kylkeen tai hyvä välipalavaihtoehto itsessään. Helposti mukaan pakattavia ja syötäviä kasviksia ovat esimerkiksi naposteluporkkanat, kirsikkatomaatit ja kukkakaalin nuput.
Viitseliäs matkaaja voi koota kasviksista, hedelmistä ja siemenistä herkullisia salaatteja, jotka eivät taatusti kalpene lentokoneruokien rinnalla.

Tuoreet hedelmät

Kasvisten ohella lennoilla ei yleensä tarjoilla avokätisesti hedelmiä, joten kannattaa pakata käsimatkatavaroihin näitä herkkuja tuoreena tai kuivattuna. Laukkuun liiskaantunut banaani ei ole omiaan herättämään ruokahalua, joten kiinnitä huomiota hedelmien säilyvyyteen tai pilko niitä valmiiksi eväsrasiaan. Siinä missä pesty omena käy evääksi sellaisenaan, on takuulla miellyttävämpää kuoria appelsiini jo kotona ja pakata se matkaan siisteinä lohkoina kuin koettaa avata sitä ahtaassa koneessa itseä ja vierustovereita tahrimatta.

Eväsleipä

Perinteinen voileipä on nykyään ehkä hyljeksittykin eväs. Ja aivan suotta, sillä oikein koottuna eväsleipä on paitsi terveellinen vaihtoehto, myös helposti muokattavissa oman maun mukaiseksi.
Tasapainoinen kokonaisuus syntyy, kun täysjyväleivän väliin laittaa maltillisesti levitettä, kasviksia (esimerkiksi tuoretta pinaattia, salaattia tai paprikaa) ja jotain proteiinipitoista täytettä, kuten kokolihaleikkelettä, juustoa tai kananmunaa.
Siistin ruokailukokemuksen varmistamiseksi on syytä suosia leipiä, joista ei varise muruja joka puolelle jo käteen otettaessa. Täytteitä kannattaa myös annostella maltillisesti, jotta leipä on helpompi syödä tahrimatta vaatteitaan.

Keitetty kananmuna

Kovaksi keitetty kananmuna on ravinteikas ja proteiinipitoinen eväs. Keitä kananmunat mahdollisimman lähellä matkaanlähtöä ja pakkaa ne esimerkiksi muovirasiaan niin, että kuori säilyy ehjänä.
Koska keitetyn munan säilyvyys heikkenee huoneenlämmössä, ne on parasta syödä varsin pian. Syömäkelpoisuuden voi testata aistinvaraisesti. Jos kuorittu muna on ulkonäöltään, tuoksultaan ja ensipuraisun jälkeen maultaankin normaali, se kelpaa syötäväksi.

Proteiinijauhe

Kaada kuivan sekoituspullon pohjalle annos proteiinijauhetta. Jos hanavesi on lähtökohteessa juomakelpoista, lisää vesi pulloon läpäistyäsi turvatarkastuksen. Muussa tapauksessa osta pullovettä juoman sekoittamista varten tai pyydä lentokoneessa henkilökuntaa kaatamaan sinulle reilummin vettä.

Proteiinipatukka

Pieneen tilaan mahtuva ja valmiiksi pakattu patukka on vaivaton vaihtoehto. Ruokaisa proteiinipatukka on hyvä valinta silloin, jos et halua syödä lentokoneruokaa lainkaan tai jos lento on niin pitkä, että arvelet nälän iskevän uudestaan. Proteiinipatukan nimikkeellä myydään kuitenkin myös tuotteita, jotka eivät juuri eroa makeisista ravintosisältönsä puolesta. Kannattaa siis valita patukka, jossa on mahdollisimman paljon proteiineja ja vähän sokeria.
Markkinoilla on myös runsaasti välipalapatukoita, joiden proteiinipitoisuus on pieni, mutta kalorimäärä korkea. Ravintosisältönsä takia niitä kannattaa käyttää mieluummin esimerkiksi retkieväinä kuin ateriankorvikkeena lennolla, jossa energiankulutus on hyvin pieni.

Pähkinät

Pähkinät ja mantelit ovat eväiden aatelia. Ne mahtuvat pieneen tilaan ja ovat siistejä syödä. Ja mikä tärkeintä, pähkinät sisältävät runsaasti hyviä rasvoja, proteiinia, kuitua, kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja.
Koska pähkinät ovat myös hyvin energiatiheitä, ei niitä pidä syödä kovin paljon kerralla. Pähkinöistä ei siis ole korvaamaan ateriaa, mutta ne ovat hyvä lisä täydentämään eväskattausta.

Tumma suklaa

Tumma suklaa on herkullinen, ja kohtuudella nautittuna myös terveellinen lisä eväiden joukkoon. Mitä tummempi suklaa on kyseessä, sitä enemmän se sisältää terveyttä edistäviä flavonoideja. Valitse siis matkaevääksi suklaata, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70%, äläkä syö koko levyä kerralla, ainoastaan pala tai pari.

Vihreä tee

Pakkaa käsimatkatavaroihin suosikkipussiteetäsi. Kannattaa suosia virkistävää vihreää teetä, jonka säännöllisellä nauttimisella on lukuisia suotuisia terveysvaikutuksia. Jos kuitenkin aiot nukkua lennon aikana, juo mieluummin kofeiinitonta ja rauhoittavaa iltateetä ennen lepohetkeä.

Ota huomioon myös kanssamatkustajasi

Tiesitkö muuten, että lentokoneruoan huono maine johtuu osaltaan olosuhteista, joissa sitä nautitaan? Alhainen ilmanpaine ja ilmankosteus vaikuttavat makuhermoihin ja hajuaistin toimintaan niin, ettei ruoka maistu lentokoneessa yhtä voimakkaalta kuin maanpinnalla. Tätä asiaa voi yrittää huomioida omia eväitä kootessa ja valita matkaan voimakkaan makuisia ruoka-aineita.

Mitä tahansa eväitä valitsetkin lennolle, suosi ruokia, joita voit syödä siististi sormin tai muovisen lusikan tai haarukan kanssa. Ja jos syöt sormin, niin muistathan pestä kädet ennen kuin näpelöit ruokaa. Bakteerit nimittäin viihtyvät lentokentillä ja -koneissa, kuten muissakin paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

Eväitä koottaessa kannattaa lisäksi huomioida muiden matkustajien viihtyvyys. Vältä voimakkaan tuoksuisia elintarvikkeita, kuten valkosipulia tai tiettyjä juustoja. Myös helposti tahrivat ruoat kannattaa jättää kotiin, jotta omat ja kanssamatkustajien vaatteet säilyvät puhtaina. Oma lukunsa ovat elintarvikkeet, jotka voivat aiheuttaa vaarallisia allergisia reaktioita lähellä oleville ihmisille: älä siis tuo ainakaan maapähkinöitä lentokoneeseen.

.

Antoisaa matkantekoa, milloin sitten oletkin lähdössä reissuun!

.

Lähteet: rantapallo.fi, hyvaterveys.fi, examine.com, smarttravel.com