Miksi kylkeen pistää juostessa?

Sää on mahtava. Lenkkareiden nauhat on solmittu ja olet valmis ylittämään kaikki tähän mennessä tekemäsi ennätykset. Kaasu menee pohjaan ja juoksu sujuu.

Yhtäkkiä sujuva juoksulenkki keskeytyy epämukavaan hengenahdistukseen. Tuntuu siltä, kuin joku olisi iskenyt veitsellä “kylkiluiden” väliin, ja sinun on vaihdettava juoksuaskeleesi vähintään kävelyyn, pahimmassa tapauksessa lepoasentoon.

Ilmeisesti jokainen meistä on tuntenut juostessa ikävää pistelyä kyljessä.

Miksi kylkeen pistää juostessa? Tutkimme asiaa hieman.

Yleensä pistelyä esiintyy muutaman minuutin kuluessa treenaamisen aloittamisesta. Liikuntatieteen apulaisprofessorin Jarek Mäestun mukaan aloittelevilla liikkujilla pistely johtuu juoksusta aiheutuvasta taakasta – heidän kehot eivät ole tottuneet siihen.

Samalla hän toteaa, että tarkat syyt pistelyyn eivät ole vielä tiedossa, mutta useimmissa tapauksissa se liittyy syömiseen.

Täydellä vatsalla treenaatessa pistelyä aiheuttaa diaphragm eli pallea. Kun vatsa on täynnä, pallealla on vähemmän tilaa, joka puolestaan aiheuttaa painetta. Tämä voi olla yksi mahdollinen pistelyn aiheuttaja.

Täysi vatsa voi häiritä myös ruoansulatusta, joka puolestaan voi aiheuttaa pistelyä maksassa tai pernassa.  

Pistelyä voi aiheuttaa myös liian intensiivinen treenaaminen sekä liian kireä ruumiinasento.

Pistelyn mahdollinen syy voi olla myös pallean kramppaaminen. Juostessa käynnissä on kaksi samanaikaista liikettä – syvään hengittäessä keuhkot painautuvat voimakkaasti palleaan ja jalkojen nostelu aktivoi vatsan lihaksia. Tämä kaksipuolinen paine estää veren liikkumisen palleassa, joka puolestaan aiheuttaa kipua.

Miten välttyä pistelyltä?

  • Älä syö itseäsi ähkyyn ennen treenaamista. Täysi vatsa voi aiheuttaa epämukavuutta.
  • Jos syöt aterian, jossa on sekä proteiineja, hiilihydraatteja että rasvoja, jätä vähintään 2 tuntia ruokailun ja liikunnan välille.
  • Lämmittele kunnolla ennen treenaamista. Näin voimakas fyysinen “ponnistus” ei tule yhtäkkiä.
  • Hengitä oikein. Paras tapa hengittää on ns. “vatsahengitys”. Voit harjoitella sitä selinmakuulla. Aseta esimerkiksi kirja vatsallesi – sisään hengittäessäsi kirjan tulee nousta ja ulos hengittäessäsi laskea. Tärkeää on seurata myös hengitysrytmiä. Sisään ja ulos hengityksen on oltava yhtä pitkiä.
  • Vältä hiilihapotettuja juomia ennen kuntoilua.

Liian myöhäistä – pistää jo!

Jos edellisille neuvoille on jo liian myöhäistä ja kylkeen pistää jo, kokeile seuraavia vinkkejä:

  • Hidasta vauhtia.
  • Tee pieni tauko ja venytä kylkiäsi.
  • Luo hengitysrytmi, jossa yhden sisäänhengityksen aikana juokset 3-4 askelta ja nopeammin juostessa yhden sisäänhengityksen aikana 2 askelta. Tämä auttaa sinua hengittään syvemmälle ja pistely lakkaa.
  • Hengitä oikealla hetkellä – jos sinua pistää oikeaan kylkeen, hengitä ulos, kun vasen jalka koskee maata ja päinvastoin.
  • Treenaa palleaa ja vatsalihaksia. Pallean treenaamista varten hengitä juostessa syvään sisään ja ulos. Tsemppiä treenaamiseen!


Piditkö lukemastasi? Jaa tai kommentoi.

OTA ENSIMMÄINEN ASKEL UNELMIESI TOTEUTTAMISEKSI!


Fitlap ravintosuunnitelma auttaa sinua toteuttamaan unelmakuntosi. Voit myös jatkossa syödä tavallisia, nopeasti valmistettavia ja herkullisia ruokia. Fitlap on sinua varten, jos haluat voida paremmin ilman jatkuvaa nälän tunnetta.

Valitse maksuaika

Valitse maksutapa