Lapsesi ei liho vahingossa – syytä katsoa peiliin
Lapsesi ei liho vahingossa – syytä katsoa peiliin

Personal trainerina en voi välttyä huomaamasta, miten yleistä ylipaino on. Se vain pistää silmään, sillä ammattini kautta olen tottunut katsomaan muita ihmisiä hieman tavallista tarkemmin. Olen pannut huolestuneena merkille, että monet pienten lasten vanhemmat ovat ylipainoisia. Mutta nyt en keskity näihin vanhempiin, sillä enemmän kuin heistä, olen huolissani heidän lapsistaan, jotka myös ovat usein ylipainoisia.

Huoli ei välttämättä ole paras sana kuvaamaan sitä, mitä tunnen, vaan tunnustan, että joskus tunnen pikemminkin oloni vihaiseksi. En tietenkään ole vihainen lapsille. He eivät ole syypäitä ylipainoonsa, vaan syy on vanhemmissa. Vanhemmilla on perheessä päätösvalta (ainakin pitäisi olla), he ohjaavat jälkikasvuaan ja ovat näille esimerkkinä. Eikä nyt mennä siihen, että on esimerkiksi olemassa sairauksia, jotka itsessään aiheuttavat lihomista tai joiden hoitoon tarkoitetut lääkkeet nostavat painoa: tätä aihetta voidaan käsitellä joskus toiste.

Vanhemmat, te todellakin olette lastenne tärkeimpiä roolimalleja! Jos et pysty huolehtimaan omasta terveydestäsi, yritä pitää huolta lastesi terveydestä. He oppivat sinulta. Lapset ovat peilikuva sille, mitä he kotona näkevät ja mitä heille opetetaan.

Voiko makeisia ja roskaruokaa välttää kokonaan?

On ymmärrettävää, että aina ei ole mahdollista pitää lapsia erossa epäterveellisistä herkuista. Eikä siihen oikeastaan ole syytäkään, sillä ehdottomat kiellot antavat väärän viestin: onhan kielletty hedelmä aina se houkuttavin. Sitä paitsi varsinkin lasten kasvaessa eteen tulee tilanteita, jolloin hän tekee omia päätöksiään, vanhempien valvomatta.

Tiedän tämän myös omasta kokemuksestani. Minulla ja vaimollani on kaksi lasta, viisivuotias tyttö ja 11-vuotias poika. Vienkö niitä koskaan McDonaldsiin syömään? Kyllä, ei tietenkään joka päivä, mutta silloin tällöin.

Lapset ovat peilikuva sille, mitä he kotona näkevät ja mitä heille opetetaan.

Elämäntyylimme perustuu kuitenkin pääasiassa terveellisiin valintoihin. Ja se päättäväisyys on se, mikä ratkaisee. Me vanhemmat liikumme ja liikumme paljon ja teemme itse terveellistä ruokaa. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, kuinka lapset alitajuisesti oppivat suhtautumaan ruokaan ja liikuntaan.

Seuraavaksi esittelen joitakin keinoja, joilla minä ja vaimoni koetamme kasvattaa lapsia omaksumaan terveitä elämäntapoja. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle tai saat niistä inspiraation johonkin malliin, joka voisi toimia sinun perheessäsi.

Älä aloita makealla

Karkeilla tai muilla makeilla herkuilla täytettyyn vatsaan ei mahdu riittävästi terveellistä ruokaa. Simppeliä, eikö?
Ymmärrän täysin, että joskus olisi helpointa antaa lapselle karkki käteen ja tehdä hänet tyytyväiseksi. Tai pitää hiljaisena. Mutta toisinkin voi toimia.

Sovi lasten kanssa, että sinun tulee aina syödä jotain terveellistä ennen makeisia. Ja tämä lupaus on lunastettava. Kun lapsi syö ensimmäistä kertaa jotain terveellisempää ja ravitsevampaa, vatsaan ei enää mahdu niin paljon makeisia ja makeansuu ei välttämättä ole enää niin vahva. Mutta sääntö toimii vain, jos pidät siitä kiinni. Älä siis anna nälkäisen lapsen alkaa täyttää vatsaansa herkuilla. Kotona esimerkiksi meillä on keittiössä aina saatavilla tuoreita hedelmiä pahimman nälän sammuttamiseen. Mutta karkit jäävät kaappiin, joten kiusauksia ei ole koko ajan.

Ohjaa lasta liikkumaan

Liikuntatottumukset syntyvät jo hyvin varhaisella iällä. Jos ”oikea ikä” menee ohi, lasta on vaikea motivoida liikkumaan omatoimisesti. Suosittelen, että lapsi totutetaan jonkinlaiseen fyysiseen harjoitteluun jo varsin pienenä. On tietysti pyrittävä siihen, että lapsi liikkuu mielellään. Olen sitä mieltä, ettei lasta pidä suoranaisesti pakottaa harrastamiseen, mutta joskus tarvitaan ohjausta, sillä sohvalla makaaminen ja passivoituminen ruutujen ääreen on usein se helpoin ja houkuttelevin vaihtoehto.

Liikkumisen opettelun voi aloittaa yksinkertaisesti kävelemällä lapsen kanssa ulkona (vähän isompia lapsiahan voi aktivoida kävelemään teknisten apuvälineiden avulla, kuten vaikkapa geokätköilyharrastus ja Pokémon Go ovat osoittaneet). Pallopelit ja muut ulkoleikit ovat hyvää yhteistä tekemistä. Kun auttaa lasta löytämään liikunnan ilon, on todennäköisempää, että tottumus kulkee hänen mukanaan koko elämän.

Äläkä unohda, että lapsi seuraa tarkoin, miten sinä itse liikut! Treenaatko tyytyväisenä, kuntoilusta nauttien vai hampaat irvessä, pakon sanelemana?

Älä tingi aamupalasta

Lapsen pitää syödä aamupala, piste. Tämä voisi olla sääntö numero yksi. Aamupala määrittää, miten lapsen päivä sujuu: jos sen jättää väliin, nälkä iskee jossakin vaiheessa kovana ja sitä on helpoin tyydyttää epäterveellisillä energiapommeilla.

Vanhin lapsistani ajattelee usein juoksevansa kouluun ilman aamiaista. En salli sitä - sinun on ensin syötävä jotain. Tämä ei tarkoita sokeripitoista muroa tai jogurttia tai muuta paskaa. On niin monia tapoja täyttää vatsasi. Esimerkiksi munakas, puuro tai rahka pähkinöillä on hyvä aloitus päivälle niin aikuisille kuin lapsillekin.

Ruokailkaa yhdessä

Huolehdi siitä, että perheellänne on aikaa syödä yhdessä, vähintään kerran päivässä. Varaa ruokailulle riittävästi aikaa, jotta voitte syödä kiirehtimättä, ateriasta ja toistenne seurasta nauttien. Jos aikaa on enemmän, valmistelkaa myös ateria yhteisvoimin. Pienillekin lapsille voi antaa tehtäviä suoritettavaksi, vaikka selviytyisitkin niistä kenties itse nopeammin.

Jos lapsi osaa kokata itse, on todennäköisempää, että hän oppii samalla myös terveellisiä elämäntapoja, eikä pikaruoka ole vanhemmille ainoa vaihtoehto. Joten opeta lapsesi tekemään ruokaa - ja ole kärsivällinen, hetken kuluttua voit jopa nauttia tuloksista :).

Yhteiset ruokailuhetket ovat yksi parhaista rutiineista, joita voit tarjota lapsellesi. Ei siis mikään ihme, että ruokakasvatusta ja perheen yhteisten ruokahetkien merkitystä korostetaan myös kansallisissa, suomalaisille lapsiperheille suunnatuissa ruokasuosituksissa.

Muista esimerkin voima

Meillä vanhemmilla on joskus mahdollisuus pettää vähän. Joten tee parempia valintoja, kun olet lapsesi kanssa. Jos mielesi joskus kaipaa roskaruokaa, älä syö sitä lapsesi edessä. Mieti myös mallia, jonka asetat, kun puhut ruoasta. Jos kaipaat aina hampurilaisia ​​ja sokeripitoisia juomia, opetat lastasi tekemään samat valinnat.

Roskaruoan käyttäminen palkkiona on myös huono malli. Palkitse lapsesi mieluummin esimerkiksi yhteisellä harrastuksella - viikonloppumatkalla luontoon koko perheen kanssa tai lautapeliillalla.

Toivottavasti tämä artikkeli sai sinut hieman ajattelemaan. Jos sinulla on kommentteja artikkelista tai haluat jakaa kokeiltuja ja testattuja vinkkejäsi tästä aiheesta, jaa ne muille Fitlap-käyttäjille.

Lähteet: mll.fi/vanhempainnetti, salamatkustaja.com, mtv.fi/lifestyle/makuja, ravitsemusneuvottelukunta.fi