Kyökkiminimalisti pärjää tällä tusinalla
Kalorien laskeminen – viisasta vai hölmöä?

Kalorien laskeminen ja niiden rajoittaminen on nykyisin maailman yleisin tapa saavuttaa haluttu vartalo. Ajatushan on sinänsä kaunis – syö vähemmän ja kehosi paino laskee. Silti harvat tietävät, että asiassa piilee enemmänkin kuin ensi silmäyksellä tuntuu.

Monet tunnetut painon pudotuksen työvälineet toimivat kuitenkin edelleenkin juuri pelkästään periaatteella ”kalorit sisään – kalorit ulos” ja jättävät sivuun kaiken sen tärkeän, mitä nykyajan tiede on hormoneihin, ruokahaluun ja vointiin liittyen todennut. Jo edeltä käsin sanon, että luonnollisesti myös aterioiden energiapitoisuudet ovat tärkeitä, mutta eivät vain ne.

Proteiinit,
hiilihydraatit ja rasvat vaikuttavat eri tavalla

Ilmeisesti enemmistö tietää, että paperilla proteiinit ja hiilihydraatit ovat energian puolesta saman kaltaisia ja rasvat ovat niitä kaksinkertaisesti ”tukevampia”.

Emme saa kuitenkaan suhtautua niihin niin mustavalkoisesti. Jokainen niistä vaikuttaa kehoomme ja hormoneihimme eri tavoin. Ja tämän kaiken huomioon ottaminen on juuri se, joka ”kalorien laskemisteoriasta” puuttuu.

Proteiinit

Proteiinit vaikuttavat aineenvaihduntaamme painon putoamista edistävästi. Proteiineilla on täytettävänään erittäin tärkeä rooli sinun lihastesi säilymisessä, ja se muuttuu erityisen oleelliseksi juuri laihdutuksen yhteydessä. Lihakset ovat aiheenvaihdunnan kannalta hyvin vaativia, siksi on tärkeää, että dieetin aikana jokainen mahdollinen lihasmassasi gramma säilyisi. Ja jokaisella meillä on kehossaan tietty määrä lihaksia, jotka tulee säilyttää.

Monet vähän kaloreita sisältävät ruokavaliot pakottavat kehon hyökkäämään energian saamiseksi lihasmassan kimppuun, joka puolestaan vähentää kehosi kalorinkulutusta ja hidastaa aineenvaihduntaa. Tuloksena on usein painon putoamisen hidastuminen.

Proteiinien käyttäminen painon pudottamisen aikana auttaa kamppailemaan ruokahalun heräämistä ja ylensyömistä vastaan ja varmistaa sen, että menettämäsi kilot pysyvät loitolla koko elämäsi.

On tärkeää, että osa ruoastasi sisältää proteiineja. Pelkkä kalorien laskeminen ei välttämättä takaa sinulle aina riittävän proteiinimäärän saamista.

Hiilihydraatit

Hiilihydraatteja kehosi ja aivosi tarvitsevat päivittäin, mutta niihin liittyen on olemassa suuri vaara erehtyä. Jos käytät taktiikkaa, jossa toimii vain ”kalorien laskeminen”, niin suuri veren sokeritason heilahtelu ja siihen liittyvät ruokahalut ja energianpuute ovat väistämättömiä. Monosakkaridien jatkuva käyttö lennättää sinun insuliinitasosi kattoon. Insuliini on hormoni, jota erittyy eniten juuri sellaisten ravintoaineiden käytön jälkeen, jotka sisältävät runsaasti monosakkaridia. Jos insuliini on jatkuvasti korkealla, kehosi on vaikeampaa polttaa kehon rasvaa.

Kermakakut ja makeiset eivät sovi painon pudottamiseen, silloinkaan, kun niiden kaloripitoisuus mahtuu sinun päivän kiintiöösi.

Jotta hormonisi pysyisivät hallinnassa, valitse sellaisia hiilihydraatteja, jotka vaikuttavat hitaammin (runsaasti kuituja sisältävät), suosi vihanneksia ja hedelmiä ja tarkkaile, että niillä olisi ruoassa aina seuranaan proteiineja ja rasvoja.

Rasvat

Rasvoja on kirottu jo hyvin pitkään. Ja todellakin – jos tavoitteena on pelkästään kalorien laskeminen, on todellakin täysin loogista korvata rasvat energiamielessä pikemmin hiilihydraateilla ja proteiineilla. Nehän antavat yli kaksi kertaa enemmän energiaa. Ruoassa laadukkaiden rasvojen korvaamista hiilihydraateilla on kuitenkin pidetty yhtenä nykymaailman lihavuuden tärkeimmistä aiheuttajista.

Länsimaailmassa on tullut tavaksi vähentää ruokien rasvapitoisuutta ja korvata se hiilihydraattien lisäämisellä.

Kuitenkaan ei ole yllätys, että viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä rasvojen käyttö auttaa varmistamaan terveellisten elintapojen jatkuvuuden. Rasvat auttavat hidastamaan hiilihydraattien imeytymisnopeutta, jonka vaikutuksesta erittyy vähemmän insuliinia. Vähemmän tärkeää ei ole sekään, että vatsasi pysyy täynnä.

Tuloksena on painon pudottaminen ilman kärsimyksiä.

Jokainen ateria vaikuttaa

Keholle ei ole väliä, syötkö aamiaisen, lounaan vai illallisen. Jokaisen aterian pitää olla kunnossa siten, että se vaikuttaa hormoneihisi niin, että vatsasi pysyy täynnä. Ota huomioon, että kehno aamiainen vaikuttaa sinun oloosi koko päivän. Kehno lounas voi kostautua illallisen aikaan. Siksi jokainen ateria on tärkeä.

Joka
aterian aikana on kolme tärkeää asiaa:

  • ruokamäärien tulee olla oikeita;
  • ruoan tulee olla valmistettu laadukkaista raaka-aineista;
  • ravintoaineiden keskinäisten suhteiden tulee olla oikeat.

Laadukkaat raaka-aineet takaavat sen, että ravitset kehoasi mahdollisimman oikein ja terveyttä kohentavasti, oikeat ravintoaineiden suhteet auttavat pitämään vatsan täynnä ja energiatason korkealla, ja ruokamäärät varmistavat sen, että myös sinun kehosi rasvaprosentti laskee.

Kerro kommenttitilassa, oletko tuntenut hiilihydraattien syömisen jälkeen selvää energian vähentymistä.