Olet varmaankin törmännyt joskus mainoslauseeseen ”puoli kiloa päivässä”? Kotimaiset kasvikset ry on tämän tarttuvan ohjeistuksen avulla koettanut edistää kasvisten (eli vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen) käyttöä ja myyntiä Suomessa. Markkinointiyhdistyksen ponnistelut ovat linjassa viranomaisvalistuksen kanssa, sillä suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sanotaan, että ”kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee syödä runsaasti, ainakin 500 g päivässä”.

Viesti onkin viime aikoina uponnut hyvin suomalaisiin, sillä kasvisten myynti on lisääntynyt peräti miljoonilla kiloilla! Tästä hienosta kasvusta ei ole kiittäminen vain perinteisiä valistajia. Niiden ja kasvavan kokkailuinnostuksen lisäksi esimerkiksi sesonkiajatteluun kannustava Satokausikalenteri on varmasti kannustanut lukuisia suomalaisia hyödyntämään kasviksia monipuolisemmin ruoanlaitossa.

Resepteissä aina tilaa kasviksille

Fitlapin ravinto-ohjelmassa kasvikset ovat tietenkin tärkeässä roolissa, sillä pyrimme edistämään terveellisiä ruokailutottumuksia. Jos sinusta kuitenkin tuntuu siltä, että reseptit sisältävät toisinaan niukasti kasvikunnan tuotteita, se saattaa johtua siitä, että olemme halunneet tehdä resepteistä mahdollisimman yksinkertaisia ja vaivattomia toteuttaa.

Tiesitkö, että kasviksien ja hedelmien syöminen edistää painonhallintaa?

Varmistat tarvittavan kasvisten saannin noudattamalla valmiita reseptejä, mutta muista, että voit lisätä kaikkiin Fitlapin ruokaohjeisiin huoletta terveellisiä, herkullisia ja vitamiinipitoisia vihanneksia ja muutamia muita ainesosia. Reseptien muokkaaminen tältä osin ei sotke esimerkiksi painonpudotusta, koska kyseiset ruoka-aineet sisältävät hyvin vähän energiaa. Sitä paitsi kasvisten ja hedelmien lisääminen ruokavalioon on yksi parhaista keinoista edistää painonhallintaa. Hyödynnä siis vapaasti kekseliäisyyttäsi ja muokkaa resepteistä värikkäämpiä, ravinteikkaampia ja monipuolisempia kasvisten avulla!

Kaksi listaa kasviksia

Fitlapin ravinto-ohjelma sisältää kaksi listaa, joihin sinun olisi hyvä tutustua hieman tarkemmin. Kaikki ensimmäisen listan kasvikset sisältävät noin parikymmentä kilokaloria (tai vähemmän) 100 grammaa kohti. Olemme sitä mieltä, että sinun tulisi syödä joka päivä vähintään 500 gramman verran näitä kasviksia. Koska lista ei sisällä esimerkiksi marjoja, toteutunut kasvisten saantisi ylittää siten todennäköisesti puoli kiloa päivässä – mutta tämähän on vain positiivista.
Voit lisätä ensimmäisen listan vapaavalintaisia kasviksia mihin tahansa reseptiin niin paljon kuin haluat, vaikka reseptiin olisi jo kirjattu tarkka määrä kyseiselle kasvikselle tai niitä ei sisältyisi ohjeeseen lainkaan:

kurkku, tomaatti, paprika, munakoiso, sipuli, valkosipuli, vihersipuli, sitruuna, keräkaali, kiinankaali, kyssäkaali, kukkakaali, kurpitsa, kesäkurpitsa, sienet, mungpavun idut, lehtisalaatti, jäävuorisalaatti, romainesalaatti, lehtimangoldi, rucola, raparperi, sellerit, pinaatti, retiisi, purjo, suolaheinä, karhunlaukka ja villiyrtit.

Toisen, lyhyemmän listan kasviksia voit lisätä (reseptihän saattaa sisältää niitä jo valmiiksi) yhteen ateriaan korkeintaan 30 gramman edestä, sillä ne ovat energiatiheämpiä kuin vapaavalintaiset kasvikset eli niissä on enemmän kilokaloreita 100 grammaa kohden:

porkkana, parsakaali, juurikkaat, pavut, nauriit, herneet, parsa.

Toivon sinulle nautinnollisia ruokailuhetkiä, päätit sitten muokata reseptejä tai et!

Lähteet: kasvikset.fi, satokausikalenteri.fi
Kuva: libreshot.com