Helppo banaanileipä on perinteikäs amerikanherkku
Helppo banaanileipä on perinteikäs amerikanherkku

Reppuun tai laukkuun unohtunut, nuhjaantunut eväsbanaani on ehkä vähiten ruokahalua nostattavia ruokatarvikkeita. Eikä mustunut terttu ole sen puoleen hedelmäkorinkaan kaunistus. Älä kuitenkaan nakkaa tummia pötkylöitä biojäteastiaan, sillä ylikypsät banaanit sopivat erinomaisesti monien makeiden herkkujen raaka-aineeksi. Fitlapin reseptivalikoimasta löydät esimerkiksi banaani-pähkinäsmoothien tai banaani-mantelilettujen ohjeen ja mitä kypsempiä banaaneja hyödynnät niiden valmistuksessa, sitä maukkaampi on lopputulos.

Tänään esittelemme kuitenkin hiljattain reseptivalikoimaamme lisätyn herkun eli (gluteenittoman) banaanileivän. Sana leipä ei oikeastaan tee täyttä oikeutta tälle makealle leivonnaiselle, sillä niin kakkumainen on sen maku ja koostumus. Ei olekaan mikään ihme, että Karibian saarilla ja Amerikassa banaanileivällä on herkuteltu jo vuosikymmenten ajan. Onpa se saanut oman juhlapäivänkin, jota vietetään helmikuussa. Älä kuitenkaan suotta odottele ensin vuoden puolelle, vaan kokeile banaanileivän valmistusta jo nyt!

Banaanileipä on maukasta sellaisenaan tai esimerkiksi marjojen kanssa nautittuna. Koska leipä on todella nopea valmistaa ja sen maku oikeastaan vain paranee jääkaapissa säilytettynä, suosittelemme valmistamaan kerralla ison annoksen.  Jos noudatat Fitlapin ravinto-ohjelmaa, se laskee kuinka paljon voit syödä leipää kerralla.

Ohje:banaanileivän valmistamiseen tarvitaan banaaneja kananmunia hunajaa kookosöljyä kookoshiutaleita ja saksanpähkinöitä

4 kypsää banaania

4 kananmunaa

50 grammaa hunajaa

80 grammaa kookosrasvaa tai -öljyä

125 grammaa kookoshiutaleita

1 teelusikallinen leivinjauhetta

1 teelusikallinen kanelia (vaniljajauhe ja kardemumma antavat myös hyvin makua kakulle)

ripaus suolaa

100 grammaa saksanpähkinöitä

Sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella keskenään banaanit, kananmunat, kookosrasva, kookoshiutaleet, hunaja, leivinjauhe, mausteaineet ja ripaus suolaa. Rouhi saksanpähkinät pienemmiksi paloiksi ja sekoita pähkinäpalat taikinan joukkoon. Älä enää sekoita taikinaa koneellisesti, jotta pähkinät eivät hajoa pieneksi silpuksi.

Kaada taikina voideltuun kakku- tai leipävuokaan ja paista leipää uunissa 180 asteessa 40–50 minuuttia, kunnes se on pinnalta kullanruskea. Mitä enemmän taikinaa on, sitä pidempi on myös paistoaika. Varo kuitenkin, ettei leipä kuivahda uunissa!

Vinkki: Pähkinät on helppo murskata käärimällä ne keittiöpyyhkeen tai -liinan sisään ja painelemalla tai koputtelemalla ne esimerkiksi puisella kauhalla pienemmiksi paloiksi.