Valmentaja, ohjaaja, personal trainer. Rakkaalla rääkkääjällä on monta nimeä. Satuin kuuntelemaan kahden kuntosalilla kävijän keskinäistä keskustelua (pahoittelut siitä), jonka aiheeksi oli ohjaajat ja erityisesti ohjaajien paino. Yhdelle kävijöistä oli aivan käsittämätöntä, miten on mahdollista, ettei äsken nähty ohjaaja ollut ulkonäöltään juuri sellainen kuin ohjaajan hänen mielestään pitäisi olla - hoikka, lihaksikas ja vahva.

Pitääkö ohjaajan näyttää fitnessjumalalta voidakseen auttaa sinua?

Ihan aluksi suljen pois molemmat ääripäät.

Ihan varmasti et voi luottaa ohjaajaan, joka tuupertuu kesken tunnin lattialle harjoittelun puutteen takia, tai ohjaajaa, joka alkaa selvästi olla jo liikalihavuuden yläasteikolla. Mutta jos ihan rehellisillä ollaan, niin en ole vielä nähnyt tällaisia tapauksia.

On ymmärrettävää, että ohjaaja voisi olla meile esimerkiksi ja hänen ulkoisen olemuksensa pitäisi herättää luottamusta.

Mutta tunnustan, että itse en pidä ohjaajan painoa hänen ohjaajastatuksensa tai luotettavuutensa mittariksi. Ajatusmaailmamme on liikkunut askeleen eteenpäin. Langanlaiha/überfit ei ole enää aikoihin ollut ainoa varteenotettava kehotyyppi. Ja sitä myös ohjaajia arvioitaessa.

Omasta kokemuksestani suosittelen pysymään kaukana kolmesta eri ohjaajatyypistä - tyhmät, itsekeskeiset ja välinpitämättömät. Kaikki ne ominaisuudet rajoittavat ohjaajaa eivätkä mahdollista kehittymistä oikeasti hyväksi ohjaajaksi.

Kaikista pahinta on se, kun kaikki ne kolme ominaisuutta kohtaavat yhdessä ohjaajassa.

Vältä mukavuusohjaajaa

Kutsun välinpitämättömiä ohjaajia mukavuusohjaajiksi. He ovat sellaisia ohjaajia, jotka ovat valinneet sen ammatin pelkästään nopeaksi elämän välietapiksi. Kunnes ilmestyy jotain parempaa.

Ohjaajan pitää motivoida sinua. Ohjaajan pitää pystyä omalla olemuksellaan tuomaan sinusta esiin sen syvällä olevan alkukantaisen voiman. Hänen pitää pystyä puristamaan sinusta irti voimaa, jonka olemassaolosta et ole edes itse tietoinen. Mehän käytämme tiettävästi vain pientä osaa todellisesta potentiaalistamme.

Mukavuusohjaaja ei onnistu siinä. Koska hänelle on oikeastaan ihan sama. Ja välinpitämättömyys tappaa. Niin tosielämässä kuin myös treeneissä.

Tunnistat mukavuusohjaajan kyllästyneistä kasvoista ja jatkuvista negatiivisista ja ironisista kommenteista (niin itseään kuin toisia kohtaan). Silmistä ei ole enää aikoihin paistanut oikea palo työtä kohtaan.

Vältä tyhmää, liian itsekeskeistä ja ylimielistä ohjaajaa

 

Ilmiselvästi hyvällä ohjaajalla on olemassa kunnon koulutus. Ja tässä kohtaa ei riitä, että ohjaajan tiedot ovat peräisin kaksituntiselta online-kurssilta. Ihan sama, miten suurenmoiselta sieltä saatu diplomi näyttää.

Toisaalta meidän kaikkien pitää aloittaa jostain. Sen takia se nopea online-kurssi voikin olla hyvä alku. Mutta se ei saa olla päätepysäkki.

Mutta koulutus ei tarkoita oppineisuutta. Jos jätetään diplomit sikseen, uskallan väittää, että hyvä ohjaaja/neuvoja on se, joka osaa tehdä itselleen selväksi, ettei ole maailman viisain ihminen. Hän on tietyllä tavalla pikemminkin nöyrä. Liiallinen itsevarmuus ja ylimielisyys tyyliin "tiedän jo kaiken" johtaa siihen, että ohjaajan tiedot vanhenevat. Urheilun ja terveellisen ruoan maailmassa pitää olla jatkuvasti ajan tasalla. Vaikka yleiskuva ei pahemmin muutu, jotain uutta selviää käytännössä joka päivä.

Liian itsevarmalta, ylimieliseltä ja itsekeskeiseltä ohjaajalta voi puuttua myös motivaatio itsensä jatkuvaksi kouluttamiseksi ja tietojen täydentämiseksi. Ja ohjaaja, jolta puuttuu mielenkiinto itsensä kehittämiseksi rappeutuu ja ohjaajana tavallaan menetetty tapaus.

Eli sen sijaan, että välttäisit ohjaajaa, joka on jonkun standardin mukaan normista ulkona, vältä ohjaajaa, jolta puuttuu koulutus ja sydämestä palo uuden tiedon ja taidon hankkimiseksi.

Suositus ohjaajille - päivitä itseäsi jatkuvasti ja hyväksy, että aina on sinusta viisaampia 

Kukaan ei synny viisaana. Aina on sinusta viisaampia. Hyväksy se, äläkä häpeä kysyä apua. Älä unohda jatkuvasti ammentaa uutta tietoa. Se on hyväksi ohjaajaksi tulemisen/olemisen salaisuus.

Ihan vain tiedoksi. Sen artikkelin kirjoittaja Heikki Mägi on valmistunut Tarton yliopiston liikuntakasvatuksen tiedekunnasta fysioterapian linjalta.

Siitä huolimatta en tunne, että kaikki on nyt tässä. Vitsit sikseen... Mitä enemmän opiskelet, sitä paremmin huomaat, ettet tiedä oikeasti yhtään mitään :) No, kuvainnollisesti. Osaat muodostaa mielessäsi kysymyksiä ja yhteyksiä, joita ei välttämättä syntyisi, jos tietäisit vähemmän.

Se on pikemminkin alku ja tietojen päivittäminen on välttämätöntä ympäri vuoden.

Heikki Mägi
Fitlap.fi päävalmentaja