Oletko perehtynyt television painonpudotusohjelmiin? Oletko ollut yllättynyt tai ehkä hieman katkera katsellessasi osallistujien näennäisesti laihtuvan, kun heille räätälöidään ohjelma intensiivistä harjoittelua ja askeettisia ruoka-annoksia? Tietysti voit katsoa näitä esityksiä, jos ne ovat mielestäsi viihdyttäviä, mutta älä missään tapauksessa ota niitä suorana mallina elämällesi ja painonpudotuksellesi. Asiantuntijoiden mielestä televisio-ohjelmat antavat täysin epärealistisen ja vääristyneen kuvan painonpudotuksesta. Esitykset menevät äärimmäisyyksiin, kun osallistujat laihduttavat suuren määrän kiloja nopeaan tahtiin: epäonnistumisen pelossa ajautuvat ylös, mutta kun tv-kamerat sammutetaan, putoaminen arkitodellisuuteen voi olla rajua.

Syömällä kanaa ja parsakaalia ja harjoittelemalla joka päivä voit saavuttaa mahtavia tuloksia erittäin nopeasti. Hyvin harvat ihmiset voivat kuitenkin harjoitella samalla intensiteetillä ja syödä samalla kurinalaisesti viikosta toiseen, puhumattakaan kuukausista ja jopa pidemmistä ajanjaksoista. Voidaan myös olettaa, että ensisijaisesti tiukkaan spartalaisen elämäntavan pystyvät henkilöt eivät tarvitse painonpudotusohjelmien apua tiukkojen ohjaajien kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan ongelmallisinta on se, että nopeat laihdutusohjelmat televisiossa tuottavat harvoin pysyviä tuloksia. Kehon rääkkääminen voi myös sotkea elimistön toimintaa niin, että jatkossa painonhallinta on entistä hankalampaa. Lisäksi ankaran laihduttamisen motiivit voivat olla vääristyneitä. Kilpailijat saattavat tavoitella rahaa tai kuuluisuutta, eivätkä suinkaan aina ensisijaisesti keskity oman terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseen.

Älä säikähdä junnaamista

Kestävien elämäntapamuutosten tulisi pyrkiä rennompaan tahtiin. Pysyviä tuloksia syntyy, kun ruokailutottumuksia on mahdollisimman helppo seurata. Keskustelimme aiheesta jo viime viikolla, kun kirjoitimme syömisrytmin tärkeydestä. Monien mielestä on helpompi motivoitua laihduttamiseen, jos tavoite asetetaan esimerkiksi tiettynä päivänä, jolloin tavoitepaino pitäisi saavuttaa. Matkan varrella asetetut välitavoitteet ovat myös hyödyllisiä, sillä niiden saavuttaminen kannustaa jatkamaan valitulla tiellä.

On hyvin tavallista, että paino ei putoa tasaisesti.

Toisaalta on hyvä muistaa, että kilot eivät yleensä katoa tasaiseen tahtiin, vaan pidemmän projektin keskellä voi olla useita jaksoja, jolloin tulosta ei tunnu tulevan. Paastovaiheet voivat johtua esimerkiksi aiemmista laihdutussykleistä: niiden jälkeen aineenvaihdunta voi mennä sekaisin, joten elimistöllä kestää aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen.

Ei siis kannata stressata hetkeäkään paikallaan pysymisestä, varsinkin kun stressi voi sotkea sokeriaineenvaihduntaa ja vaikuttaa haitallisesti ruokailutottumuksiin. Samoin myös muilla elämänalueilla koettu stressi voi vaikeuttaa laihduttamista ja sen hallintaa, joten painonpudotusprojektia ei kannata aloittaa erityisen stressaavien elämänvaiheiden keskellä.

Ei rysäyksiä, vaan pieniä muutoksia

Vaikka on hyvä asettaa painonpudotuksen virstanpylväät ja lopputavoite, varsinaisen painonhallinnan ei pitäisi olla projekti, jolla on päätepiste. Päinvastoin, jo laihduttamalla pitäisi opetella sellaiset tottumukset, joita voisi noudattaa vaikka koko loppuelämäsi. On parempi tehdä asteittain useita pieniä muutoksia elämäntapoihin ja ruokavalioon kuin aloittaa kaikki uudet tottumukset kerralla. Kun näihin pieniin muutoksiin tottuu, niiden seuraaminen ei tunnu tylsältä, mutta muutoksista tulee luonnollinen ja pysyvä osa elämää.

Ennen laihduttamisen aloittamista onkin hyvä miettiä, miten koko prosessi lähtisi mahdollisimman vaivattomasti liikkeelle. Ehkä keskittymällä siihen, että päivän aikana tulee juotua riittävästi vettä ja syötyä tasaisin väliajoin? Kenties karsimalla ostoslistalta ne herkut, joita tulee ostettua lähinnä tottumuksesta? Pienillä muutoksilla voi lopulta olla merkittäviä seurauksia: esimerkiksi ateriarytmin korjaaminen voi vähentää iltaisin tapahtuvaa mässäilyä, kun päivän aikana on tullut nautittua riittävästi kaloreita.

Fitlapin ravinto-ohjelmaa voi hyödyntää niin laihdutukseen kuin painonhallintaankin. Ohjelman perusperiaatteet eli tasaisen ruokarytmin noudattaminen, kasvisten riittävä syöminen ja tasapainoisesti koostetut ja sopivan kokoiset ateriat edistävät laihtumista. Yhtä lailla ne ovat avuksi silloin, kun tavoitteena on elää terveellistä arkea ilman painonpudotussuunnitelmia. Kummassa tilanteessa Sinä olet?

Lähteet: ksml.fi, today.com, yle.fi/ylex