Useimmissa ateriasuosituksissa ja ravinto-ohjelmissa suositellaan tasaista syömistä vuorokauden aikana. Tasaista ateriarytmiä kannattaakin suosia, sillä sen avulla syömistä on helpompi hallita. Viisi ateriaa päivässä eli noin kolmen tunnin välein syöminen lienee yleisin ohje, mutta sen suosimiselle ei ole mitään ylivertaisia perusteluja. Esimerkiksi ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on kirjoittanut blogissaan, että ravitsemusta käsittelevissä yleisohjeissa ei kehoteta syömään kolmen tunnin välein. Hän arvioikin, että kyseinen ajatusmalli on ammennettu fitness-maailmasta, jossa sille on aivan erilaiset perusteet kuin tavallisen ihmisen arjessa. Treeni- ja ravintovalmennusta yhdistävissä ohjelmissa ateriarytmi voi olla tiheämpikin, sisältäen jopa seitsemän ruokailukertaa päivässä.

Jos olet Fitlapin jäsen, tiedätkin jo, että meidän ravinto-ohjelmassamme päivittäisiä aterioita on neljä. Joskus tämä luku hämmentää ihmisiä ja meiltä kysytäänkin aina välillä, miksi ohjelmassa on päädytty juuri tähän ateriamäärään. Kyse ei luonnollisestikaan ole sattumasta, eikä ohjelmamme tietenkään perustuisi neljän aterian malliin, jos epäilisimme sen tehoa. Tässä artikkelissa esittelemmekin hieman tarkempia perusteita neljän aterian mallille.

Neljän aterian mallia helppo noudattaa

Aivan ensimmäisenä on syytä huomauttaa, että ruoan terveysvaikutuksista puhuttaessa ravinnon määrä ja laatu ovat tärkeämpiä tekijöitä kuin nautittujen aterioiden lukumäärä. Fitlapin ruokavaliosuunnitelma perustuukin siihen, että aterioiden koot ja niiden sisältämien energiapitoisten ravintoaineiden (hiilihydraatit, valkuaisaineet eli proteiinit sekä rasvat) määrät on laskettu kunkin käyttäjän tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Kun jokainen yksittäinen ateria sisältää jokseenkin yhtä paljon ravintoaineita ja kaloreita, energiansaanti jakaantuu tasaisesti pitkin päivää, mikä auttaa pysymään virkeänä ja kylläisenä. Mikään ei kuitenkaan estä jakamasta esimerkiksi yhtä ateriaa kahdeksi pienemmäksi ja syömään viidesti päivässä, kunhan koko vuorokauden aikana nautitun ruoan määrä ei nouse alun perin lasketusta. Terveen ihmisen ei tulisikaan ottaa aterioiden tahdittamisesta liikaa stressiä, vaan hän voi yleensä syödä silloin, kun se tuntuu tarpeelliselta ja kun ateriointiin on hyvät mahdollisuudet.

Voit jakaa aterioita pienempiin eriin, jos haluat syödä useammin kuin neljästi päivässä.

Tästä pääsemmekin siirtymään luontevasti seuraavaan perusteluun. Yksi syy neljän aterian mallille on nimittäin se, että monien on vaivatonta noudattaa sitä, joko ajankäytöllisistä syistä tai esimerkiksi sen takia, että tiheämpi ateriarytmi ei tunnu luontevalta. Malli lähtee siitä perusoletuksesta, että ensimmäinen ateria nautitaan aamulla, toinen (lounaana) työpäivän aikana, kolmas töiden jälkeen ja neljäs illalla. Ja jos siis haluat syödä töissä välipalan, voit puolittaa esimerkiksi vuorokauden viimeisen aterian niin, että syöt puolet siitä jo päivällä ja loput hieman ennen nukkumaanmenoa. Aterioiden lukumäärä ja ajoitus ovat siis mukavuustekijöitä, eivät tavoitteita itsessään.

Stressitöntä ja joustavaa syömistä

Ihannetilanteessa syöminen olisi aina terveellistä ja stressitöntä. Jos tavoitteena on kuitenkin esimerkiksi painonpudotus, on selvää, että syömiselle on asetettava jonkinlaisia raameja, jotta saavutetaan toivottuja tuloksia. Monilla on varmasti omakohtaista kokemusta siitä, että painoa on mahdollista pudottaa hyvinkin nopeasti ankarilla dieeteillä. Kun näistä kieltäytymiseen ja rajoituksiin perustuvista kuureista sitten aletaan väistämättä lipsua jossakin vaiheessa, saattavat kertaalleen karistetut kilot tulla nopeasti takaisin (ja usein vielä korkojen kera).

Kestävät tulokset syntyvätkin toisella tavalla. Ruokavalion ja ruokailutottumusten tulisi olla sellaisia, että niitä on mahdollisimman helppo noudattaa ja että ne mukautuisivat arkeen. Ei siis suinkaan niin päin, että kaikki muut asiat pyörivät ruokailun ja ateriarytmin ehdoilla.

Kestäviä tuloksia syntyy, kun ruokailutottumuksia on vaivatonta noudattaa.

Vaikka Fitlapin ruokavaliosuunnitelma saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa sangen tiukalta, monet ominaisuudet tekevät siitä kuitenkin varsin joustavan. Ensinnäkin tiedät, että ateriakoot ovat sopivia, kun noudatat ohjelmaa. Lisäksi voit vaihdella oman valintasi mukaan ohjelman ehdottamia aterioita toisiin tai muokata reseptejä niiden ainesosia vaihtelemalla. Voit myös nauttia monia kasviksia niin paljon kuin haluat. Kantavana ajatuksena onkin vähitellen opetella, millaisista aineksista syntyvät tasapainoiset ja terveelliset ateriat ja kuinka paljon ruokaa kannattaa kerralla syödä – oli aterioita sitten päivässä neljä tai useampia.

Lähteet: patrikborg.blogspot.com, terveyskirjasto.fi
Kuvat: stocksnap.io